TİYATRONUN USTA İSİMLERİ KARŞIYAKA’DA BULUŞTU

Kent Söyleşilerine devam eden Kent A.Ş “Türkiye’de İnsan Hakları ” konulu söyleşi ile Karşıyakalılarla buluştu. Söyleşiye Karşıyaka Belediyesi Meclis Üyesi Avukat Murat Aydın moderatörlüğünde Cumhuriyet Halk Partisi İnsan Hakları Sorumlusu Genel Başkan Yardımcısı Gökçe Gökçen ve İzmir Barosu Yönetim Kurulu üyesi Avukat Ali Derman Güler konuk oldu. Karşıyaka Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay’ın da katıldığı etkinlik Karşıyaka Belediyesi Ahmet Piriştina Kültür Merkezi’nde yapıldı. Ücretsiz olarak düzenlenen söyleşiye 7’den 70’e her yaştan vatandaşlar yoğun ilgi gösterdi. Saat 17:00’de başlayan söyleşide Türkiye’de yaşanan insan hakkı sorunları konuşuldu.  Konuklar söyleşinin sonunda dinleyicilerinin sorularını da yanıtladı.

“İZMİR’İN HER YERİNDE YAŞADIM”

Söyleşide Haluk Işık’ın “Nasıl bir dünyaya doğdunuz?” sorusuna cevap veren Levent Üzümcü “ İzmir’in her yerinde yaşadım. Bornova’da doğdum, Karşıyaka Aydoğdu İlköğretim Okulu’nda okudum. Ben, çocukların sokakta oynadıkları bir dünyaya doğdum. Bizden sonra bir kuşak daha sokakta oynadı, sonra sokakta oynamalar anaokulu ve kreşlerle birlikte bitti. Çocukluğumun her karışında izlerinin olduğu,uzakta kaldığım zaman en metruk sokaklarını bile özlediğim bir şehirde doğdum. Kaderin bir İzmirliye yapacağı en kötü şey, ekmeğini İzmir dışında aratmaktır. Ekmeğimi İzmir dışında aradım.Doğduğum dünyayı yeniden ele geçirebilmek için, İzmir’e dönmek için çabalamaktayım. Ben doğduğum dünyayı bir daha bulamayacağımı biliyorum, bu da geçtiğimiz günlere olan özlemimi artırıyor.”dedi.

“ANKARA SANAT TİYATROSU HALA YAŞAMAYA DEVAM EDİYOR”

Tiyatro yolculuğunu anlatan Cezmi Baskın 15 yaşında tiyatroya başladığını belirterek “Ben 20 yaşında valizimi alıp İstanbul’dan Ankara’ya gittim. Ankara Sanat Tiyatrosu’nun kapısını çaldım. Erol Demiröz kapıyı açtı. Hoş geldin dediler. Ankara Sanat Tiyatrosu hala yaşamaya devam ediyor. Tiyatroyu bize devrettikleri gibi bizde kardeşlerimize devrettik. Ankara Sanat Tiyatrosu, Türkiye tiyatrosunun en ilerici, en devrimci oyunlarını oynayan bir yerdir. Benim için Ankara Sanat Tiyatro’su ideal bir tiyatro modelidir” belirten Baskın, şehir tiyatrolarında ve ödenekli tiyatrolarda da Ankara Sanat Tiyatrosu’nun modeli uygulanabilirse daha iyi oyunlar çıkabileceğini vurguladı.

BAŞKA KÜLTÜRLERDEN İNSANLARIN NASIL TİYATRO YAPTIKLARINI GÖSTERİYORUZ”

Kültürlerarası Tiyatro Platformu hakkında konuşan Orçun Masatçı “Tiyatroların eylemsel birlikteliğinin önemli olduğunu hep vurguladık. İzmir’ de 2004 yılında Ege Tiyatrolar Birliğini oluşturduk. 2006 ‘da ismini Türkiye Tiyatrolar Birliği olarak değiştirdik. Şimdi ise Kültürlerarası Tiyatro Platformu” olarak devam etmekteyiz. Tiyatro Platformu’nu kurarken Türkiye’den 19 tane tiyatro örgütü bunun içindeydi. Kültürlerarası Tiyatro Platformu olarak kendi ülkemizde yaşanan tiyatro ile ilgili bütün alanları raporluyor, festivaller düzenliyor, bu festivallerde başka kültürlerden insanların nasıl tiyatro yaptıklarını gösteriyoruz. Raporlarımızı iki yılda bir yayınlıyoruz, önümüzdeki rapor 2020 yılında Almanya’da yayımlanacak. Yaptığımız raporlar ve etkinliklerle tiyatro camiasına katkı sağladığımızı düşünüyorum.”dedi.

İki saat boyunca devam eden söyleşiyi vatandaşlar dikkatle takip etti. Tiyatronun usta isimleri Karşıyaka Belediyesi ve Kent A.Ş.’ye teşekkür ederek, bu tarz söyleşilerinin önemini vurguladılar. Kent A.Ş. söyleşileri, Karşıyaka Belediyesi Çarşı Kültür Merkezi’nde devam edecek.